Ha keresgélni akarsz nálam, itt megteheted:

2011. augusztus 9., kedd

Levendulás szappan (+ a levendula áldásos hatásairól)


Annyira magasztalják a levendula illatú szappanokat a neten, hogy gondoltam, készítek egyet én is. Bár személy szerint nem igazán kedvelem a levendula illatát, de a "mesterhármas olajok" mellett extra adag kakaóvajjal, nélkülözhetetlen méhviasszal, finomra őrölt fehér agyaggal megpróbáltam kompenzálni ezt az érzésemet. :)
Súlya kb. 90-100 gr.
Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy írjak pár sort erről a csodás gyógynövényről:

A levendula illóolaját lila virágaiból nyerik, az egyik legkedveltebb és legismertebb illóolaj. Illata tiszta és üde, egyszerre élénkít és nyugtat.
Illóolaja halványsárga vagy sárgászöld, a virágaiból és a szárakból nyerik ki, vízgőzös lepárlással. Sokféle levendulafaj létezik, a legjelentősebb levendulatermelők a franciák.
Magyarországon Tihanyban termesztik a 20. század eleje óta.
A levendula elnevezés a latin lavare ’mosni’ vagy a lividua ’lila’ jelentésű szavakból eredeztethető, ugyanis régen leginkább a fürdővízben használták, pl. a rómaiak is.

Hatásai:
  • Megnyugtatja a bőrt, rugalmasan, tisztán tartja, gyógyítja a bőrhibákat, megszünteti a zsírosságát, pattanásokat. Egyéb bőrproblémákat is orvosolja: ekcéma, pikkelysömör, leégés, herpesz. Segíti a horzsolások, zúzódások, sebek gyógyulását.
  • Csökkenti a gyulladásokat, lazítja a dugulásokat, fertőtlenít, erősíti az immunrendszert.
  • Fájdalom- és lázcsillapító hatású, nagyon jó fej-, fül- fog-és torokfájásra, rovarcsípésre. Csillapítja a mandulagyulladást.
  • Oldja az izomgörcsöket, izomfájdalmakat, segíti az emésztést, enyhíti a gyomorfájást, a menstruációs görcsöket.
  • Légzőszervi panaszokra is jó hatással van, csökkenti a vérnyomást.
  • Csökkenti a fáradtságérzést, erősíti az idegrendszert, megnyugtat, elűzi az álmatlanságot. Eloszlatja a depressziót, a félelmeket, segít túlérzékenység idején.
  • A szárított szálaival távol lehet tartani a szekrényből a molyokat.

Figyelem! A várandósság  első hónapjaiban kerülendő, utána mértékkel használható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése