Ha keresgélni akarsz nálam, itt megteheted:

2011. december 11., vasárnap

Csalános szappan


Ez a szappanom az előző "tesója", együtt készültek, annyi különbséggel, hogy itt a macerátum csalán, ami szintén egy méltatlanul elhanyagolt, ugyanakkor kitűnő tulajdonságokkal bíró gyógynövényünk. Szerény megjelenése semmit sem von le értékéből.

Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy néhány mondatban bemutassam ezt a méltánytalanul elfeledett növényt. Népies nevei: csólyány, csohán, csollán, csípős csalán. A növény minden egyes része gyógyító hatású, gyökerétől kezdve a szárán és a leveleken keresztül a virágjáig. Legjobb vértisztító és egyúttal vérképző gyógynövényünk, aki kúraszerűen alkalmazza, biztos sikert ér el.
Ha elolvad a hó, a csalán az elsőként megjelenő zöld növény meghúzodva pihen enyhe helyeken a fák tövében. Ha arra gondolunk, hogy erdőn, mezőn, árokparton vadon él a leghatásosabb és a legkítűnőbb gyógyszer egyike, és mi nem használjuk fel, nem találunk kifejezést mulasztásunkra. Nagyon sok betegségben szenvedőnek enyhülést hozna ez az egyszerű, de nagyszerű növény:
- Szív ödéma: az idősebbek között nem ismeretlen betegség. Nehéz légzés, fulladás jellemzi. Aki ebben a betegségben szenved, próbálja ki a csalánlevet. Napi fél pohárral, ha elfogyaszt, könnyebb lesz számára a járás, a beszéd, az egész élet.
- Általános vízhajtó: a csalán talán a legerősebb vértisztító növény, ezért tisztítókúrák, böjtök hatékony és kedvelt gyógynövénye. A leveléből készült tea feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket, ugyanakkor a vesét is fokozottabb vízkiválasztásra serkenti. Tisztítja a teljes emésztőcsatornát és a vizeletkiválasztó rendszert, s fokozza a szervezet védekező erejét. A vese- és hólyagkő képződésre hajlamosaknak érdemes rendszeresen csalánteát fogyasztaniuk, mert segítségével még idejében kiválasztódik a homok. Tisztító hatásának gyomor- és bélhurut esetén is hasznát vehetjük. Teája élénkítő hatású, sok vitamint és ásványi anyagot (pl. vasat és szelént) tartalmaz.
- Fájdalomcsillapító: ha fájdalommal jár a vénás végtag, a fenn ismertetett eljárással enyhíthetünk a fájdalmon. Az ütéssel járó fájdalmakat, illetve az ütés során megdagadt testrészeket is csillapíthatjuk a csalánléből készült borogatással.
- Izületi bántalmak: vizelethajtó, emésztést serkentő és keringést javító hatóanyagai csökkentik a vér húgysavszintjét, ezért a hatékonyan alkalmazható köszvény, izületi gyulladások, illetve mindennemű reumatikus megbetegedés kezelésére. A csalánlével hathatunk a csontok és izmok egészségére, a szív működésére és az idegrendszerre, a a vérkötődésre és a vérnyomásra, a vese működésére, az immunrendszer állapotára.
Egy szó, mint száz! Szóval kincsre lelhetünk ebben az egyszerű gyógynövényben! :)
Illatmentes!
Súlya kb. 100 gr.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése