Ha keresgélni akarsz nálam, itt megteheted:

2012. április 8., vasárnap

Áldott Húsvéti Ünnepeket mindenkinek! - Avagy furcsa szokások a nagyvilágból


A dánok egyik érdekes húsvéti szokása a ház fölött átdobott tojás. A lényege abban rejlik, hogy egy nyers tojást kell áthajítani a saját házunk felett úgy, hogy a másik oldalon a fűben landolva ne törjön össze. 
Ha kicsit elvétjük a távot, kiderül az is, hogy mennyire jó szomszéd a szomszéd. A másik hagyomány a tojásfaállítás, ami új szokás itt. A tojást kifújják, kifestik, és színes szalagokkal faágakra akasztják. Rendkívül dekoratív, ezért van, hogy hetekkel húsvét előtt felállítják.
A németországi Luegde városában minden húsvétkor megrendezik azt a látványos szertartást, amelynek lényege, hogy a sötétedés beálltával hat lángoló szalmakereket gurítanak az Osterberg tetejéről az Emmer folyó vizébe. Ez a szép télbúcsúztató hagyomány a lángoló tűzkerékkel a tavasz beköszöntét szimbolizálja. Reméljük, senki nem kerül a szalmakerekek útjába...
Az ausztráloknál furcsa módon a húsvéti ünnepkörhöz szervesen kapcsolódó nyulak hiánya okoz problémát, és a legtöbb államban hivatalosan nem is tarthatóak a kis tapsifülesek. Kizárólag a bűvészek és az iskolák rendelkezhetnek velük, de nekik is csak engedéllyel adják. Az elmúlt években az ausztrál erszényes nyúl vette át a házinyúl szerepét a húsvét szimbolikájában, ez egy hegyes orrú, a mi nyuszijainknál sokkal "rondább", de annál nagyobb fülű állat.
A portugáloknál a húsvéti körmenet végén a pap mandulával dobálja meg a szertartás résztvevőit, ami a termékenységet és a gyarapodást szimbolizálja. Nagyszombaton egyes helyeken Júdás árulására emlékezve felakasztanak egy bábut egy fára, majd elégetik azt. Vidám dolgok ezek...
A Húsvét-szigeteken egyáltalán nem ünneplik a húsvétot. Ez annak tudható be, hogy a szigetet pogányok lakják, és a sziget is csak onnan kapta a nevét, hogy anno húsvétvasárnap fedezte fel egy környéken hajózgató holland admirális.
Nos, ilyen a Húsvét a nagyvilágban!
Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok Minden Kedves Olvasómnak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése