Ha keresgélni akarsz nálam, itt megteheted:

2012. augusztus 27., hétfő

Gyógyír majdnem mindenre - A shea vaj

Mint egyik előző bejegyzésemben írtam, új kedvencem a shea, azaz karité vaj. Nem volt egyszerű dolog megszokni az "illatát", azon kevés dolgok közé tartozik, amit nem az illatáért szeretünk. :)
A shea vaj egy közepesen kemény, sárgásfehér színű növényi zsiradék, amely egy Közép-Afrikában élő fa terméséből készül. A karité fa (Vitellaria paradoxa) 20 éves korában hozza első, nagy, szilvára emlékeztető, csonthéjas terméseit és akár 200 éven keresztül is terem. Ligetes-fás szavannákon elterjedt növény, ahol hatalmas példányai élnek. A karité egész évben terem, de általában évente egy-két alkalommal szüretelik. A shea vaj lényegében növényi eredetű zsírsavakból tevődik össze, telített és telítetlen zsírsavak egyaránt előfordulnak benne. A zsírsavak aránya a növény termőhelyétől, terméshozamától, valamint a shea vaj készítési módjától függően változhat, de mindig a sztearin- és az olajsav a domináns.
A növény gyümölcse a shea dió, akár 60-70% zsírtartalommal is rendelkezhet. Feldolgozás úgy történik, hogy az érett gyümölcs belsejét összetörik, vagy apróra darálják, és vízzel keverve tűz felett óvatosan melegítik. Az őrleményből kioldódó zsiradék a víz felszínén összegyűlik, az eredmény egy közepes keménységű, törtfehér színű, édeskés, kissé füstös illatú növényi zsiradék. A tradicionális elkészítés rendkívüli előnye, hogy a shea vaj igen magas A, E, F vitamin tartalmát képes megőrizni, továbbá nem tartalmazza az igen elterjedt kémiai kivonáshoz alkalmazott vegyszerek maradékait. Az elkészült vaj színe, illata és pontos összetétele attól is függ, hogy a diót melyik évszakban és milyen tájon szüretelték.
Afrikában igen nagy mennyiségben állítják elő. Ott a bőrápoláson kívül a táplálkozásban is használják, sőt - mivel éghető - még világítanak is vele. A szennyeződésektől mentes, finomítatlan shea vajat hordókba töltik és így szállítják a világ különböző pontjaira.
Legnagyobb előnye, hogy sokáig változatlan minőségű marad, nehezen avasodik. Megfelelő körülmények között tartva egy évig biztosan megőrzi minőségét, de egy év után is csak vitamintartalma kezd lassan csökkenni.
Napjainkban a kereskedelemben kapható, többnyire mesterséges összetevőket tartalmazó készítmények szinte mindegyike tartalmaz valamilyen kőolajszármazékot (pl: paraffinolaj), amely elfedi a bőr pórusait, ezáltal nem képes lélegezni. Ezzel szemben a sheavaj felszívódik a bőrbe és hosszantartó hidratáló hatást fejt, serkentve ezzel a bőr öngyógyító képességét. 
Titka, hogy összetétele sokban hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételére, vitamintartalma szinte tökéletes bőrápolóvá teszi, természetesen táplálja és hidratálja a bőrt, csökkenti a bőr öregedését, a ráncok kialakulását. Gyógyítja, óvja és megnyugtatja a bőrt, regenerál és helyreállítja a rugalmasságát. Gyulladásgátló és sebgyógyító hatású. Egész testre és arcra alkalmazható, kisbabáknak és érzékeny, problémás, pattanásos bőrre kimondottan ajánlott. Véd a leégés ellen (egyébként 2-4 faktorú fényvédelmet biztosít), napozás után nyugtatja a bőrt, valamint segíti a kisebb égési sérülések után a bőr regenerálódását. Ápolja a törékeny körmöket, hajat, borotválkozás után - after shave helyett nyugtatja és hidratálja az irritált bőrt, valamint nagyszerű segítség a stríák (terhességi csíkok) kialakulásának megelőzésében.
A kéz melegétől olvad, egyébként grízes, szilárd halmazállapotú.

Használatához néhány további tipp:


1. A shea vajat mindig tiszta bőrfelületen alkalmazza.

2. A shea vaj hatékonyságát jelentősen megnövelheti, ha bemasszírozza a bőrbe. A használat gyakoriságát bőre határozza meg. Eleinte gyakrabban - naponta kétszer, később ritkábban - napi egy alkalommal - lesz rá szüksége. Túladagolni nem lehet, mellékhatása nincs.

3. Ha valamilyen bőrproblémára (ekcéma, pikkelysömör) használja a shea vajat, vegye figyelembe, hogy ezeket a problémákat gyakran külső tényezők (pl.:vegyi anyagok) idézik elő, vagy fokozzák azt. Ne használjon ruhái mosásához öblítőt. Az öblítő kellemes (?) illatot kölcsönöz a ruháknak, de az illat is egy (vagy több) kémiai vegyület hatása, amely egész nap a bőrünkkel érintkezik. Öblítő helyett használjon 10%-os biológiai erjesztésű ecetet, amely bármelyik élelmiszerboltban beszerezhető. Az ecet - amellett, hogy környezetbarát - semlegesíti az esetleges mosószer-maradványokat is. A tiszta ruháknak nem lesz ecet illatuk.

4. Tartsa a shea vajat szobahőmérsékleten, lefedve. Nem szükséges hűtőszekrényben tárolni, minőségét nem őrzi meg tovább, ellenben az alacsony hőmérséklet hatására megkeményedik és nehezen használható lesz. A shea vaj állagát már néhány fokos hőmérséklet-változás is befolyásolja, az optimális tárolási hőmérséklet 20-25°C. Ügyeljen arra, hogy ne hagyja a shea vajat tűző napon, vagy nagyon meleg helyen, pl. fűtőtest közelében, vagy nyáron autóban.

5. Ha a shea vajat vizes bőrfelületre viszi fel egy olyan emulzió képződik, amelynél jobb hidratálót kitalálni sem lehetne. A boltokban kapható "gyári" testápolók közül sok úgy hidratál, hogy a bőr mélyebb rétegeiből a bőrfelszín közelébe szívja a vizet. Ez hosszútávon persze károsítja a bőrt. A shea vaj nem csak nevében hidratáló...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése