Ha keresgélni akarsz nálam, itt megteheted:

2012. szeptember 15., szombat

Natúr mézes-méhviaszos szappan

"Itt van az ősz, itt van újra, és szép, mint mindig énnekem..." És itt van újra a natúr mézes-méhviaszos szappan leheletnyi shea vajjal és mandulatejjel, új recept szerint, ici-pici változtatással. 
A mandulatej ápolja a bőr és érezhetően simább és puhább érzetet nyújt. A méhviasz hatására bőrünk megpuhul és feszessé válik, javul a bőr sejtjeinek regeneráló képessége, baktériumölő, nyugtatja a bőr és megakadályozza a gyulladások kialakulását, serkenti a vérkeringést, jelentős az antiallergén hatása és UV elnyelő szerepe. A természetben található gyógyhatású szerek közül a méhviaszban található a legtöbb tartósító vegyület, amelyek az idő múlásával sem veszítenek hatásukból. A bőr légzését nem gátolja, nem tömíti el a pólusokat. Nem tartozik ide szervesen, de érdekességként megemlíteném, hogy rágógumi helyett rágcsálhatunk méhviaszt, amely segít a szájüregi sebek gyógyulásában, valamint a fogszuvasodás csökkentésében.
A mézet nem kell bemutatnom, hiszen számos szappanom tartalmazza, és ódákat lehetne zengeni kellemes tulajdonságairól. Egy kis ízelítő:
Amióta csak ismeri az ember a mézet, sebgyógyításra is használja. Már Aszklépiosz is felhasználta az epidauroszi szentélyben gyógyulást remélő betegek esetében, mikor a pihenésen, testmozgáson és a különböző fürdőkön kívül a szigorú diétában méz (és tej) naponta kétszer is szerepelt.
Nigériában, Ghánában, Maliban és más országokban a mézes sebellátás régóta szerves része a hagyományos gyógyászatnak. Lengyelországban, Romániában, Bulgáriában és a volt Szovjetunió országaiban mindmáig alkalmazzák a mézet az égési sérülések, gennyező sebek, tályogok és nyílt sebek kezelésében.
Sebgyógyuláskor egész sor bonyolult reakció zajlik Ie szervezetünkben, amelynek lefolyását sok tényező befolyásolja. A sérült testrész és a vérellátási viszonyok mellett szerepet játszik az éIetkor és a mindenkori anyagcsere-állapot is. A test jó vérellátású helyein, például a fejen vagy az arcon könnyebben és gyorsabban gyógyulnak a sebek, mint ott, ahová kevesebb vérjut (például a sípcsont). Az életkor is jelentős tényező: minél idősebb a sérült, annál tovább tart a felépülése. Egy negyvenéves ember sebének gyógyulása kétszer annyi, egy hatvanesztendősé pedig akár ötször annyi ideig is eltarthat, mint a húszévesé. Idősebb korban gyakran rosszabb már a vérellátás, és gyengül a fehérjetermelés képessége. Bizonyos anyagcsere-betegségek, például a diabetes mellitus is sebgyógyulási nehézségeket okozhat. A legtöbb sérülésnél megjelennek a kórokozók is, a sebfertőzés pedig hátráltatja a gyógyulást.
A nehezen gyógyuló sebek mézzel történő kezelésének sikere többféle hatásnak köszönhető. Nagy cukortartalma miatt valamennyi mézfajta gátolja a baktériumok szaporodását. Ha a sérülésre mézet kenünk, a benne lévő cukor kiszívja a sebből a vizet, a piszkot és a baktériumokat, A baktériumok is vizet, és ezáltal táptalajt vesztenek. További fontos tényező a méz savtartalma. A legtöbb baktérium a pH 7,2-7,4 értékű környezetet kedveli, a méz pH-értéke azonban 3,6-5,4. Sok olyan mikroorganizmus van, mely nem viseli el az ennyire savas környezetet. Az enyhén savas környezet ezenkívül a granulációs szövet kialakulását is segíti. Ehhez járulnak még a méz további antibakteriális hatású összetevői, mint például a hidrogén-peroxid, a pinocembrin, a terpén és egyebek.
Klinikai kísérletek kimutatták, hogy a mézzel kezelt sebek áltagosan 6-10 nap alatt sterillé válnak. A kutatások jelenlegi állása szerint az új-zélandi manukaméz aktibakteriális hatása a legerősebb. Ausztrália 1999-ben a világon elsőként mézet vett fel a hivatalos gyógyszerek jegyzékébe, „Medihoney' márkanéven. Konkrétan a teafamézről van szó, amely még ötvenszeres higításban is hatékonyan lép fel a baktériumokkal, elsősorban a gennykeltő Staphylococcus aureus baktériummal szemben. Nagy jelentőségű tény, hogy a méz az antibiotikumtűrő baktériumok esetében is képes antibakteriális hatást kifejteni.
Számos klinikai és szövettani tanulmány bizonyította a méz gyulladásgátló hatását a sebkezelésben. Ennek hátterében a flavonoidok állak, amelyek csökkentik a kivörösödés és a duzzadás mértékét anélkül, hogy az egészséges szövetben kárt tennének, valamint serkentik az új erek és a granulációs szövet kialakulását. Nemegyszer megfigyelték, hogy a mézzel kezelt sérülésekből hamarabb szívódik fel a genny, gyorsabban tűnik el a var és az elhalt szövet, valamint csekélyebb a hegesedés, mint a hagyományos sebellátás esetén. Új-zélandi tapasztalatok azt mutatják, hogy a mézkezelés megakadályozhatja a elhalást. A mézes sebkezelés azonban csak akkor lehet sikeres, ha a méz nem szenvedett hőkárosodást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése