Ha keresgélni akarsz nálam, itt megteheted:

2012. október 12., péntek

Az őszi hajváltásról...

Sörös-mézes-tojásos samponszappanom
Nyakunkon az ősz! És az őszi hajváltás, amely sokakat megijeszthet. A probléma igen gyakori, és a legtöbb ember számára lelkileg is megterhelő.
Biológiailag jellemző ránk a tavaszi, ill. az őszi hajváltás. Az evolúció során, mint szőrös főemlősök, magunkban hordozzuk a vedlést, mint természetes folyamatot. 
Hajkoronánkat alkotó hajszálaink nap mint nap, folyamatosan cserélődnek. Egy hajszál átlagos életciklusa 4-6 év. Szerencsére a hajtüszők működése időben eltolódik, így az elöregedett hajszálak nem egyszerre hagyják el fejbőrünket, mert ebben az esetben 4-6 évente megkopaszodnánk, mielőtt újra kinőne a hajunk.
Naponta 30-50 hajszálunk hullhat ki, hajmosáskor ez elérheti a 100-at is. A napi max. 50 szál kihullásával 4-6 év alatt a teljes hajkorona nem tud lecserélődni, így évente 1-2 alkalommal, a napi mennyiség két-háromszorosa cserélődik le, hogy behozza a mennyiségi lemaradást a komplett elöregedett haj leváltása érdekében. 
Különösen az őszi-téli időjárásban, az alacsony hőmérséklettől a fejbőr anyagcseréje lelassul, a hajhagymák elerőtlenednek, a hajszálak gyengébben, fénytelenebbek lesznek. A nagymértékben fokozódó hajhullás a hajhagymák meghűlésére is utalhat.
Ebben az időszakban ha lehet, kerüld a drasztikus beavatkozásokat, mint a dauer, festés vagy szőkítés. Lehetőleg ne használj minden nap hajformázó szereket (hajhab, hajzselé, stb.), mert amellett, hogy számos egészségre ártalmas vegyületet tartalmaznak, hosszabb távon igénybe veszik a hajat, és előidézhetik a fejbőr korpásodását, zsírosodását. Fontos, hogy ha már ilyeneket használsz, minden használat után alaposan mosd ki a hajadból, fejbőrödről.
Bár a hajvágás nem serkenti a növekedést, és a hajszálak sem válnak erősebbé, az elvékonyodott, sérült hajvégek eltávolítása egészségesebb, tömöttebb benyomást kelt. Vágass olyan fazont, amely kevesebb hajformázással karbantartható, és ezáltal kisebb igénybevételnek teszi ki a hajadat.
Ha a kinti hőmérséklet +5 fok alá süllyed, mindenképpen húzz sapkát.
Az évnek ebben a szakában kijár némi extra kényeztetés a hajnak. :)
Házilag is egyszerűen készíthetsz kényeztető hajpakolást:  
 
Száraz, igénybevett hajra
2 evőkanál olívaolaj
1 tojássárgája
Az olajat lassan csurgatva keverd a tojássárgájához. A keveréket masszírozd a száraz hajba, tekerj a fejedre frottírtörölközőt, és hagyd a pakolást 30 percig hatni, végül alaposan öblítsd ki, és a szokásos módon moss hajat.


Fénytelen hajra
1 tojássárgája
0,5 dl világos sör
Keverd össze a sört a tojássárgájával, és hajmosás után vidd fel a nedves hajra. Meleg vízbe mártott és kicsavart törölközőt tekerj a fejed köré, majd 30 perces hatóidő után langyos vízzel alaposan öblítsd le.


Töredező, élettelen hajra
2 evőkanál tejszín
1/2 evőkanál búzacsíraolaj
1 evőkanál citromlé
Az összetevők keverékét oszlasd el a megmosott hajon, húzz rá zuhanysapkát, és hagyd hatni 15 percig. Végül alaposan öblítsd ki a hajból.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése