Ha keresgélni akarsz nálam, itt megteheted:

Kozmetikumokban található veszélyes anyagok (Lásd a csomagolást!)


"Az állampolgárok egészsége egy olyan áru, amelyet meg lehet venni, majd el lehet adni." 
(Francois Mitterand)


A kozmetikai cégek hatalmas profitot csinálnak, elég egy szinte alig valamire való szintetikus drogot kihozniuk, akármilyen súlyos mellékhatásokkal is. Minél nagyobb a hisztéria, annál nagyobbat fognak kaszálni. Egyértelműen a jelenlegi gyógyszeripar számára nem a gyógyítás fontos, hanem a minél nagyobb profit, akár életek árán is.
A legtöbb ember csak akkor döbben erre, amikor beteggé válik, sokan még akkor sem..."
Nézz utána, mit tartalmaz a testápolód, samponod, tusfürdőd! Összegyűjtöttem néhány olyan összetevőt, ami enyhén szólva nem tesz jót az egészségednek. :)


ACETANILID (segédanyag)
ACETYL-HEXAMETHYL-INDAN (illatanyag) - idegméreg
ACETYL-HEXAMETHYL-TETRALIN (illatanyag) - idegméreg
A-HIDROXISAV: szerves sav, amely anaerob légzéssel keletkezik. Az a-hidroxisavat tartalmazó bőrápolási termékek nem csupán a bőr sejtjeit támadják meg, hanem a bőr védőköpenyét is. Használatának következménye akár hosszantartó bőrkárosodás is lehet. Az a-hidroxisav ezen kívül még fotoallergén is, ami azt jelenti, hogy napsugárzás hatására nem kívánt kémiai folyamatok indulnak el a bőrben,ami súlyos allergiához vezethet. Bőrre gyakorolt jótékony hatása is számottevő, de SZIGORÚAN CSAK SZAKEMBER FELÜGYELETE MELLETT SZABADNA HASZNÁLNI, a megfelelő semlegesítő program beiktatásával.
ALKOHOL: színtelen, illékony gyúlékony folyadék, ami élesztőgombák és szénhidrát erjedésével keletkezik. Gyakran használják oldószernek, de italokban és gyógyszerekben is megtalálható. Ehető és iható termékek alkotórészeként hajlamosabbá teheti a testszöveteket a rákkeltő anyagokkal való reagálásra. Azok a szájöblítők, amelyek 25%-nál magasabb alkoholtartalmúak, hozzájárulhatnak a száj-, a nyelv- és a torokrák kialakulásához.
ALLYL CAPROATE (illatanyag) - fehérje károsító
ALUMINIUM CHLOROHYDRATE (izzadáscsökkentő) - elzárja a pórusokat, gyulladást, viszketést, kiütéseket okoz
ALUMINIUM CHLOROHYDREX PG (izzadáscsökkentő) - gyulladást okoz
BARIUM SULFATE vagy C.I.77120 (színezék) - nehézfém
BHA (kémiai antioxidáns) - örökítő sejteket károsítja
BISMUTH-vegyületek (fehérítő, szeplő elleni szerekben)
BUTÁN: Rendkívül gyúlékony aeroszol; nagy mennyiségben narkotizáló hatású.
CETEARETH-PHOSPHATE (emulgeátor, zsírtalanító) - halogénszerves maradványok
C.I.60724 (lila színezék)
C.I.77163 (fehér színezék)
DIAZOLIDINYL UREA (tartósító)
DIBUTYL PHTALAT (oldószer, napvédő szerekben) - máj és ivarszerv károsító, hormonzavar
DIETHANOLAMIN (DEA): színtelen vagy kristályos alkohol, amit oldószerekhez, tisztítószerekhez és emulgátorokhoz használnak fel. Testápolók is tartalmaznak DEA-t, mert puhává teszi a bőrt. Ezen kívül más bőrápoló termékekben is találkozhatunk vee hidratáló hatása miatt. Abban az esetben, ha a DEA nitrátokkal együtt kerül feldolgozásra, egymással reakcióba lépve rákkeltő anyag keletkezik. Bár korábbi   tanulmányokban a DEA-t nem sorolták a rákkeltő anyagok közé, napjainkban egyre több kutató vélekedik úgy, hogy a DEA nitrátokkal való egyesül nélkül is rákot okozhat. Bőr- és nyálkahártya izgató hatását is meg kell említeni.
A Neways termékek nem tartalmaznak Ethanolamine-ket (Triethanolamine-t (TEA) és Monoethanolamine-T (MEA) sem.

DIETHYL PHTALAT (oldószer, napvédő szerekben) - máj és ivarszerv károsító, hormonzavar. Alkohol denaturálásához használt anyag. Felszívódik a bőrbe és befolyásolja annak védelmi rendszerét. A Phthalate-ok (ftalátok) károsítják a májat, a vesét és a szaporodási szerveket, mindamellett a szervezetre a hormonokhoz hasonló hatást gyakorolnak. Leggyakrabban a samponokban találkozhatunk ezzel az anyaggal.
DIETHYL TOLUAMIDE (rovarűző)
DIMETHOXYDIGLYCOL (oldószer)
DIMETHYLOL ETHYLENE THIOUREA (tartósító) - fehérjekárosító
DIOCTYL PHTALATE (lágyító)
DIOXIN: a papírgyártás folyamata során keletkezett hulladékanyag a dioxin, amely rákot okozhat. Dioxinnal kezelt edényekről a termékekbe kerülhetnek a veszélyes anyagok (Bizonyos százalékban tartalmazza a tampon is).
DMDM HYDANTOIN (konzerváló) - formaldehidet vált ki

ELASTIN: a kollagénhez hasonló fehérje, a rostok fő alkotórészét képezi. Az elasztin állati testrészekből is nyerhető, és a kollagénhez hasonló hatást gyakorol a bőrre. Bőrön keresztül nem szívódik fel, a cégek reklámfogásként alkalmazzák a termékeikben.
ETHOXYDIGLYCOL (oldószer) - központi idegrendszert és a veséket károsítja, torzszülöttek
ETHYL BUTYL VALEROLACTONE (illatanyag) - fehérjekárosító
ETHYL METACRYLATE (filmképző) - fehérjekárosító
ETHYL METHYLEN-PHENYLGLYCIDATE (segédanyag) - fehérjekárosító
FLUORID: potenciális rákkeltő alapanyag.
FLUOR-SZÉNHIDROGÉN: színtelen, nem éghető gáz, amit színtelen, nem éghető folyadékként is felhasználnak. Ritkán a felső légutakban enyhébb irritációhoz vezethet. A flour-szénhidrogént gyakran használják hajspray-k hajtóanyagaként. 
FORMALDEHYDE és származékai (tartósító,fertőtlenítő) - örökítő sejteket károsítja (Bronidox, bronopol, diazolidinyl-karbamid, diazolidinyl-urea, hydantoin, imidazolidinyl-karbamid, imidazolidinyl-urea,2-bromo-2-nitropropán-13-diol, 5-bromo-5-nitro-1,3-dioxane.): színtelen mérgező gáz, irritáló hatású, és rákkeltő anyag. Vízzel kombinálva a formaldehidet fertőtlenítőszerként, rögzítőként, illetve tartósítószerként használják. A formaldehid számos kozmetikai termékben megtalálható, de főként a hagyományos körömápolási termékekhez használják. A formaldehidek rákkeltő anyagok, amelyek már kis mennyiségben is irritálják a nyálkahártyát, és allergiát válthatnak ki. 
GLYCERIN: sziruphoz hasonló folyadék, melyet víz és zsír kémiai reakciójával állítanak elő. Puhítóként és oldószerként kerül felhasználásra. A bőr alsóbb rétegeiből a bőr felületére vonzza a nedvességet, és ott is tartja azt, hacsak a levegő nedvességtartalma el nem éri a 65%-ot. így a bőr belülről kifelé haladva fokozatosan kiszárad.
GLYOXAL (tartósító) - fehérjekárosító,gyulladást okozó,hullakonzerváló!!!
IMIDAZOLIDINYL UREA (konzerváló) - fehérjekárosító
ISOAMYL METHOXYCINNAMAT ( kémiai fényvédő) - sejt-toxikus
ISOSTEARAMIDOPROPYL EPOXYPROPIL DIMODIUM CHLORIDE (filmképző) - fehérjekárosító
KOLLAGÉN: zselatinszerű, nem oldódó protein, amely mérete miatt nem szívódik fel a bőrbe. A kollagén megtalálható a legtöbb kozmetikai termékben. Állati bőrből és apróra őrölt tyúklábból nyerik ki. Ez az anyag filmrétegszerűen helyezkedik el a bőrön, ezáltal nem engedi azt szabadon levegőzni. Bőrön keresztül nem szívódik fel, a cégek reklámfogásként alkalmazzák a termékeikben.
LANOLIN: gyapjúból nyerhető zsíros anyag, amely gyakori összetevője kozmetikumoknak és különböző krémeknek. Néha allergiát vált ki a bőr felületén, például bőrkiütések formájában.
LAPRYUM CHLORID (antisztatikum, hajöblítők, balzsamok) - fehérjekárosító
LAURYL METHACRYLATE (filmképző, lágyító) - fehérjekárosító
MEA-BORATE (tartósító)
METHYLDIBROMO GLUTARONITRILE (tartósító) - megváltoztatja a fehérje szerkezetet
MIPA-BORATE (tartósító)

NITRO- ÉS POLICIKLIKUS PÉZSMAVEGYÜLETEK: ezek a szintetikus parfümanyagok az állatkísérletek során részben rákkeltőnek bizonyultak, részben pedig megváltoztatják az egyed genetikai hátterét. Környezetünkben és szervezetünkben ezek az anyagok annyira felhalmozódhatnak, hogy akár az anyatejben is ki lehet mutatni őket. A legújabb kutatások szerint káros hatást gyakorolnak a májra. Az illatanyagok allergiát válthatnak ki az embereknél, és a kötőhártya mellett a légutakat is irritálhatják.
OCTYL METHOXYCINNAMATE (kémiai fényszűrő) - sejt-toxikus,mellrákot okoz!
OLEUM GOSSYPII (gyapotmag olaj) - aflatoxint tartalmaz
PARAFFINUM LIQUIDIUM: magyarul ásványi olaj, egy nyersolaj (petróleum) származéka. Ipari felhasználáskor leginkább kenőolajként alkalmazzák. Az ásványolaj egy finom, filmszerű réteget képez a bőr felszínén, így a toxinok, a nedvesség és egyéb, a bőr által termelt anyagok elől elzárja az utat. A bőr nem tud normálisan lélegezni, így az oxigén sem juthat át a sejtfalon.
PEG (POLIETILÉNGLIKOL) és származékai: (a Copolyol, a Polyglykol, a Polysorbate olyan anyagok, amelyeket a PEG vagy eth. jelölés mellett többnyire egy számmal is ellátnak, pl. ceteareth- e 33.) A polietilénglükolok és származékaik a bőrt áteresztővé teszik, így a káros anyagok akadály nélkül a bőrbe kerülhetnek.

PETROLATUM: petróleum bázisú zsír, melyet az iparban kenőanyagként használnak. A petrolatum valamennyi károsodást előidéző tulajdonsága megegyezik az ásványolajnál tárgyaltakkal.
PROPÁN: a propán egy olyan aeroszol, amely nagy mennyiségben narkotizáló hatással bír.
PROPILÉNGLIKOL: a propilénlgükol az ásványi olaj kozmetikai termékekben fellelhető formája, amelyet fék- és hidraulikafolyadékokban éppúgy megtalálhatunk, mint a fagyásgátló szerekben. A propilénglükolt a bőr- és hajápoló termékekben és a kozmetikumokban hidratáló hatása miatt használják. A bőr nedvességtartalmának megőrzése úgy történik, hogy a propilénglükol megakadályozza a nedvesség vagy a víz eltávozását azzal, hogy eltömíti a bőrt. Különböző információs anyagok figyelmeztetik a propilénglükol tartalmú termékek használóját, hogy ez az anyag erősen irritálja a bőrt, és használatával májelégtelenség és vesekárosodás léphet fel.
PHENOL (baktérium ölő,szappanokban,samponokban) - idegméreg, fejfájás, alvászavarok
POTASSIUM BORATE (hatóanyag)
RED PETROLÁTUM (lipid,visszazsírozó)
SODIUM LAURYL SULFATE (mosóaktív anyag, habképző, tusolók, samponok, fogkrémek, és az összes divatos gyári szappan fő alkotórésze) - sejtméreg, akadályozza a sebgyógyulást, károsítja a fogínyt és a fogzománcot, elősegíti a fogszuvasodást. Erős tisztító és nedvesítő hatású anyag, amely előfordul a felmosószerekben, a gépi zsírtalanítókban és az autómosószerekben egyaránt. Tudósok szerint a Sodium Lauryl Sulfate a leggyakoribb bőrallergén anyag. Gyorsan felszívódik, és az agyba, májba, szembe és szívbe kerülve maradandó károsodást okozhat. Mindemellett a Sodium Lauryl Sulfate lelassítja a gyógyulás folyamatát. Felnőtteknél szürkehályogot okoz, a gyerekeknél pedig megakadályozza a szem normális fejlődését. Súlyos nyálkahártya károsító hatású.

Gyógyszertárakban nátrium lauryl szulfátként kapható. A csomagoláson a következő figyelmeztetés olvasható: belégzése és lenyelése káros az egészségre. Irritálja a légzőszerveket és a bőrt. Veszélyes, komolyabb szemkárosodást okozhat. Szembe kerülése esetén alaposan öblítse ki, és forduljon orvoshoz! Bőrre kerülése esetén bő vízzel azonnal le kell mosni! Munka közben ajánlott védőöltözet és védőszemüveg viselése. Lenyelése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, és a címkét vagy a csomagolást meg kell mutatni!"
STANNOUS PYROPHOSPHATE (hatóanyag fogszuvasodás ellen)
TRICETEARETH-4-PHOSPHATE (emulgeátor, zsírtalanító) - halogénszerves maradványok
TRICRESYL PHOSPHATE (segédanyag, lágyító)
TRICLOSAN (kémiai tartósító, fogfehérítő, lepedék eltávolító, fertőtlenítő) - máj és vesetoxikus, fényérzékenységet okoz
XYLENE (oldószer)

És végül, de nem utolsósorban néhány példa káros hatású összetevőkre:

Szájvíz: Alkohol, ízesítőanyagok, Sodium Lauryl Sulfate
Fogkrémek: Fluor, Sodium Fluorid, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, Propylenglykol, Saccharin
Samponok: DEA, Diethylphtalat, LAS-Tenside, Oxybenzon, Propylenglykol, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate
Hajkondicionáló: DEA, Propylenglykol, faggyú
Borotvahab v. borotvagél: DEA, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, faggyú, só
Dezodorok: Alumíniumsók, Bután, Propán, Propylenglykol, Alkohol, Talkum
Tusfürdők, szappanok: DEA, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, faggyú
Krémek: Formaldehyd, Glycerin, Kaolin, Lanolin, ásványolaj, parfüm, Petrolatum, Propylenglykol, TEA
Színezett nappali krémek/Make-up-ok: PEG, ásványolaj, parfüm, Propylenglykol, Glycerin

Érdemes megvizsgálnod neked is azokat a termékeket, amiket eddig használtál a fürdőszobában, a konyhában, vagy a mosás során!