Ha keresgélni akarsz nálam, itt megteheted:

A samponszappan helyes alkalmazása

Sörös-mézes-tojásos samponszappan
A samponszappanokkal kapcsolatban nap mint nap rengeteg kérdés érkezik hozzám, amelyekre igyekszem mindenkinek válaszolni... Van pár fórum van az interneten ugyan, akik arra hivatottak, hogy segítsenek eligazodni a natúr termékek között, de ahogy a régi mondás is tartja: A puding próbája az evés. :) Van, akinek nagyon-nagyon beválik egy-egy fajta termék, van akinek abszolút nem, és van, aki bármennyire is szeretné, nem tudja megtanulni a samponszappan használatát.
Nagyon sokan kérdezték tőlem, mégis mi a samponszappan helyes alkalmazásának titka. Nos, nincs ebben semmi titok. Sokaknak gondot jelent, mi módon kell a hajmosást szappannal megoldani, mert az ember annyira hozzá van szokva a samponos flakonhoz, hogy egész egyszerűen elképzelni sem tudja. Nekik szeretnék egy kis segítséget nyújtani, a mikéntre helyezve a hangsúlyt. 
Kétféle módon tudod megfelelően alkalmazni, mégpedig vagy a kezedben habosítod fel, vagy pedig a hajadon dörgölve, ez utóbbi hamarabb lesz habos, így kevésbé fogy a szappan.
Zsírosságtól függetlenül 3x, esetenként 4x ideális megmosni a hajat, és fontos, hogy mindenhova jusson a keletkezett habból. Első két alkalomra valószínű nem fog annyira habzani. 
A következő lépés az almaecetes öblítés, ahol szerintem nagyon sokan úgy gondolhatják, elég egy ásványvizes flakonból leöblíteni a hajat. Bizony nem elég! Ugyan kicsit maradi és kezdetleges, de számomra az egyetlen jól használható és eredményes megoldás a lavórban történő almaecetes öblítés, vagy pontosítsak: áztatás. Kb. 1 percig áztatjuk benne a hajat, és az összes szappan - ami egyébként e hiányában csúnya, ragacsos, fésűn maradó "csapadékként" megmaradna a hajon - maradéktalanul kimosható. 
Az almaecet kellemes fényt ad a hajnak, dúsítja, és nem utolsósorban házilag is elkészíthető. Az öblítés után én még 1x kiöblíthető sima langyos vízzel, van, aki nem teszi. 
Amit a kedves "tesztelők" és saját magam még tapasztaltam, az az, hogy az almaecet kiváltható citromlével, ami lényegesen olcsóbb, és általában minden háztartásban megtalálható. A citromleves vízbe lehet tenni még 100% tisztaságú illóolajat, de ez elhagyható. Kedves visszatérő vevőm panaszkodott: lánya teljes megelégedéssel használja a sörös samponszappant, neki valahogy nem sikerül. Míg nem kiderült, hogy mi volt a probléma: nem mosta meg eléggé alaposan a haját, és így kiöblíteni sem sikerült teljes egészében. A szárítás után a fésű csúnya, ragacsos masszát oldott le a hajáról, amely tipikusan arra utal, hogy nem sikerült az öblítés. Akkor jó a hajmosás, ha min 3x megmossuk és utolsó alkalommal már sűrű tejszínhab szerű a szappan habja, hiszen tiszta lett a haj. 
Vigyázat: az (alma)ecetet túl lehet adagolni, már én is jártam így! (A helyes arány: kb. egy lavór vízhez max. 1,5 evőkanál ecet!) A citromlé is jó öblítésre, de nekem nem tetszett, mert viasz szaga lett tőle a hajamnak. Érdemes illatosításképpen gyógyszertárban vásárolt, 100% tisztaságú (amit bőrre lehet kenni) illóolajat vásárolni, és abból 1-2 cseppet tenni az öblítővízbe, így száradás után illatozni is fog a haj.

8 megjegyzés:

 1. meg szeretném kérdezni, hogy hány literes a lavór, amibe 1,5 ek ecet kell?
  köszönöm

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Kinga!
   Kb. 3 liter vízbe kell ez a mennyiség.

   Törlés
 2. Kedves Kinga! szeretném megkérdezni, hogy megkaptad-e a gmailos leveleimet? Szeretném ha válaszolnál. Köszi. Andi

  VálaszTörlés
 3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 6. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 7. Hello! Citromból mennyi keruljön a vizbe (3 l viz? )

  VálaszTörlés